Creatief (web)marketing-, reclamebureau de CONCEPTERIJ Creatief bureau die originele concepten bedenkt voor spraakmakende reclamecampagnes en merkwaardige marketingacties

Oprecht bij merkwaardig creatief webmarketing-, reclamebureau de CONCEPTERIJ uit Zeeland

8 tips tegen na-apers / concurrentie

Als u een goed product lanceert, staan er onmiddellijk concurrenten klaar om u na te doen. En dat is heel vervelend als u net een mooie omzet heeft ingecalculeerd. Wat kunt u tegen deze copycats doen? De redactie verzamelde tips en verdeelde ze over twee artikelen. In dit eerste deel bekijken we hoe u uw producten kunt beschermen. In het tweede deel gaat het over hoe u zich met strategische keuzes de concurrenten van het lijf houdt.

Vraag octrooi aan

Met een octrooi of patent krijgt u het exclusieve recht op het gebruik van uw uitvinding. Concurrenten mogen dan uw uitvinding niet commercieel toepassen. Soms sluiten octrooihouders overeenkomsten met bedrijven om de uitvinding te gebruiken. De octrooihouder krijgt daar dan een vergoeding voor. De instantie waar u een octrooi kunt aanvragen is NL Octrooicentrum. Een octrooi aanvragen is wel prijzig, doorgaans betaalt u tussen € 2.500 en € 50.000 voor een octrooi.
Meer info: Octrooicentrum

Registreer uw merknaam

Natuurlijk wilt u voorkomen dat een ander de vruchten plukt van uw goede merknaam. Daarvoor registreert u uw merknaam. Er zijn drie soorten merknamen, het Beneluxmerk, het Gemeenschapsmerk en het internationale merk.

Benelux-merk

Bedrijven uit het mkb hebben in de meeste gevallen een Benelux-merk. Uw merknaam is dan beschermd in de Benelux, volgens het Benelux-Verdrag Inzake de Intellectuele Eigendom. Het vastleggen van uw merknaam is al mogelijk vanaf ongeveer € 240,-. De verantwoordelijke instantie is het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom in Den Haag.
Meer info: Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom

Gemeenschapsmerk

Wilt u uw merknaam ook over de grens registreren? Een Gemeenschapsmerk beschermt u uw merknaam binnen de hele Europese Unie. Dit kan bij het Bureau (Office) voor Harmonisatie in de Interne Markt (OHIM) in Alicante, Spanje. Een Gemeenschapsmerk aanvragen is mogelijk vanaf ongeveer € 900,-.
Meer info: OHIM

Internationaal merk

Met een internationaal merk kunt u uw merknaam beschermen in alle landen van de wereld die zijn aangesloten bij het Protocol van Madrid. Dat zijn inmiddels meer dan 75 landen. U kunt kiezen in welke landen de bescherming moet gelden. Het deponeren van een internationaal merk gaat altijd via het bureau in het land van herkomst van de aanvrager. U doet uw internationale aanvraag dus ook bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. De aanvraag wordt uiteindelijk behandeld door de World Intellectual Property Organization (WIPO) in Geneve.
Meer info: Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom
Meer info: World Intellectual Property Organization

Handelsnaam

Uiteraard beschermt u ook uw handelsnaam. De handelsnaam is de naam waaronder u uw onderneming drijft. Denk bijvoorbeeld aan de statutaire naam van uw bedrijf. Volgens het handelsrecht ontstaat een handelsnaam door het voeren ervan en houdt u het recht op uw handelsnaam zolang u hem gebruikt. Een nieuwe handelsnaam mag niet in conflict komen met een bestaande handelsnaam, of met bestaand merkrecht. Handelsnamen worden geregistreerd door de Kamer van Koophandel.
Meer info: Kamer van Koophandel

Uiterlijk vastleggen

U kunt ook het model van gebruiksvoorwerpen, zoals auto’s en meubels vastleggen. Het beschermen van tekeningen en modellen is geregeld in het Benelux-Verdrag voor de Intellectuele Eigendom. Het wordt uitgevoerd door het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom in Den Haag. Ook in het modellenrecht kunt u ervoor kiezen uw model Europees of internationaal vast te leggen.
Meer info: Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom

Idee

Stel, u heeft een idee, maar het moet nog verder ontwikkeld worden. Kunt u op dat moment al maatregelen nemen om te voorkomen dat iemand anders met uw idee aan de haal gaat? Daarvoor is er het I-Depot. U kunt het gebruiken om vast te leggen dat u de bedenker bent van bijvoorbeeld een idee, een concept, een melodie, software, een procedé, software of een slagzin. I-Depots kunt u indienen bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom in Den Haag.
Meer info: Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom

Bron: BusinessCompleet.nl

Delen via: Twitter | Facebook | eMail | LinkedIn

Reacties zijn gesloten.


Als (merk)waardig creatief off- & online reclamebureau met "mouwen opgestroopt" mentaliteit zijn we gespecialiseerd in o.a. marktanalyse, strategiebepaling, conceptontwikkeling, creatie, digitaal design voor (online) communicatiecampagnes / marketingacties, websites en mediaplanning.